Tuesday, February 6, 2007

Svea, Götes och Vendes gator

Det finns en del gator som inte behöver presenteras närmare - de är så självklara att knappt märker dem. Drottninggatan, Kungsgatan, Järnvägsgatan, Hamngatan, Kyrkogatan och så vidare. Gärna ska det finnas ett par varianter av varje - en i varje väderstreck brukar funka bra.

Gator döpta efter landsändar hör till den här gruppen gator. En mellansvensk stad kan ha Bergslagsgatan, Smålandsgatan, Norrlandsgatan och så vidare utan att behöva förklara den närmare.

Och så har vi gatorna som är så självklara att, man inte ens förknippar med det som namngivit dem - Sveagatan på Herrhagen, till exemepel. Och Götgatan i Haga. Fast den får man nästan använda förstoringsglas för att hitta på kartan.

Götgatan måste ha varit en ganska självklar adress i Karlstad, där den drog förbi Folkets Hus, från Kanalen och bort till Hagagatan. Men så behövde man en lämplig gatstump i provinshuvudstaden för att hedra Sveriges längste statsminister och vips, så var Götgatan ett minne blott. Men inte riktigt!

Tage Erlandergatan går nämligen bara från Östra Kanalgatan till Nygatan. Där, på andra sidan Nygatan, bortanför mongolen och Korskyrkan, finns den kvar och för en förtynande tillvaro. Som en skugga av sitt forna jag ligger den där, en vändplan vid namn Götgatan, flankerad av parkeringsplatser och tvättstugor.




Men vill man kan man hävda att Tage Erlandergatan bara utgör ett uppehåll i Götgatan. Ställer man sig på tå kan man nämligen se nästa fornlämning, där borta bakom Svenska Rallyt-flaggorna - Götgatsbron. Den fick visst behålla sitt namn - även om ingen använder det...

No comments: