Saturday, January 13, 2007

Biskopsvisitation på Sundsta

Karlstads biskopar ligger utspridda över stan lite varstans. Anton Nicklas Sundberg - han som svor och släckte - ligger på Herrhagen. Men störst koncentration av biskopar finns förmodligen på Sundsta, så jag begav mig dit på visitation.

Ytterst, mot Älven, finner vi Bjurbäcksgatan. Den hette tidigare Kyrkogårdsgatan, men det klingade nog inte riktigt bra som adress för villorna på Guldkusten.

Innanför ligger Sveno Elfdalius - han som var den förste stiftschefen i Karlstads stift, men som inte blev ordentligt biskopsvigd, utan fick nöja sig med att vara superintendent. Hans byst på kyrkbacken, mot gamla gymnasiet till måste vara en av Karlstads största doldisar. Fast vem tittar på en byst nu för tiden, om den inte är av silikon?

Sen hittar vi Gustaf Frödings gamle morfar, geniet Carl Adolph Agardh. Och uppe vid
gamla brandstationen vid Älvkullenkl hittar vi Johan Anton Millén. Millénsgatn måste vara ganska färskt, för den finns inte med i ortsnamnsregistret.

Det roliga med biskparna på Sundsta är att gatukontoret har brytt sig om att lägga dem på lit de parade i öst-västlig riktning, precis som en kristen kyrka. Dessutom är de numrerade från väster till öster, från det världsliga väster och rakt in i evigheten i öster. Evigheten i det här fallet representerat av Sundstatjärn...

No comments: