Sunday, January 14, 2007

Men var finns Stodene?

Inspirerad av gårdagens framgång försökte jag mig på samma konststycke hemma i Stodene. I förmiddags tog jag mig en tur på det som för 20 år sedan bara var cykelbanor för mig, men som idag snarare är ett dolt kulturlandskap. Var fanns 1960-talets Stodene? Och 1600-talets?

Läser man Sandins Grava-historia får man ju ganska många hintar om att Stodene och Skåre inte bara kan berätta om 1900-talets sågverkshistoria. Uthus som inte längre behövdes kring kyrkan köptes av Stodene på 1700-talet. Och ännu längre tillbaka hölls det visst ting här, i vad som måste ha varit någon form av Kils härad på den tiden.

Men här har inte stadsplanerarna gjort det lätt för oss att läsa landskapet. Även här får man låta träden avslöja den äldre bebyggelsen. Och visst hittar jag husen som stod här innan grävskoporna jag och själv flyttade in för 30 år sedan. Men var i Herrans namn gjorde de av landsvägen? Det begriper jag inte!

På något sätt tog man sig ju fram även för 40 år sedan. Och om man ville ta sig från Ilanda till Almar, eller kanske helt enkelt från Stodene upp till Grava kyrka måste man ju ha haft en väg att gå på??? Men den finns det inte ett spår av idag inne bland villorna, även om husens placering väl ger vissa ledtrådar.

Jag tvingas konstatera att man måste ha haft överskott på linjaler i stadshuset vid 1960-talets slut.

No comments: