Saturday, January 20, 2007

Doldisen Örsholmsgatan # 2

Det var ju det här med gator som inte ligger där man tror att de ska ligga. Rent spontant hör de ju hemma någon annanstans, men om man skrapar lite på kartan kommer man fram till att de inte är så felplacerade i alla fall.

Ortnamnsregistret ger ingen förklaring till namnet, men när Örsholmsgatan kom till måste den har varit hvudvägen från stan och ut till Örsholmen. Någon annanstans fanns det knappast att ta vägen på den tiden om man reste åt det hållet, mellan Lambergstjärn och Östra älvgrenen.

Rollen som stora vägen mot Örsholmen har den förlorat till Lantvärnsgatan för länge sedan. Den senares utformning är ju mer anpassad till bilismen och har till och med tagit över en del av den förras sträckning.

Ville man ut till själva Örsholmen var man nog tvungen att ro över till älven. Väl ute på holmen är det inte svårt att se vilken väg man färdades, åtminstone till en början. Träden skvallrar om att den skonade vägsträckningen som går parallellt med Västanvindsgatan har varit i bruk länge och väl. Den går förbi Örsholmens gård och piper iväg bort åt sydost, rakt mot tjärnet.

Skulle man sudda ut alla gatunamn och skriva ut dem på nytt skulle nog Örsholmsgatan hamna ute på själva holmen, lämpligtvis istället för Västanvindsgatan. Fast det vore synd - då försvinner ju gatans funktion som historiskt dokument...

No comments: