Monday, January 8, 2007

Hellbergsgatan

Om man kommer in i Mariebergsskogen genom stora entrén, går den gamla vanliga promenadslingan och ändå inte känner att man är nöjd när man kommer till Mariebergs herrgård, finns det en utväg.

Man kan vika av till vänster vid Lillskogen, mellan sätervallen och ponnyhagen. Då kommer man genom tallskogen så småning om fram till en liten gudsförgäten grind som leder ut bakom Mariebergsskolan. Man har hamnat på Hellbergsgatan, uppkallad efter Mauritz Hellberg, Gustaf Frödings gamle kompis från karlstadtiden.

Själva gatan gör inte mycket väsen av sig. den kommer rakt in från Rosenborgsgatan och när den kommer fram hit till grinden viker den av åt höger och följer Mariebergsskogens stängsel in bakom Sommarro IP. Där borta vid vändplanen blir husen visserligen ganska imponerande, men själva gatan gör som sagt inte mycket väsen av sig.

Mauritz Hellbergs är värd ett bättre öde i sin hemstad!

Tittar man i del III av Karlstads historia finner man längst bak en liten karta över området från mitten av 1900-talet. Där finner man att den tidens styresmän i staden faktiskt hade den goda smaken att märka ut den här lilla grinden som "Hellbergsporten" på kartan.

Idag vet knappt de boende i området att det går att använda grinden - har man tur, så sitter det ett anslag invid grinden som talar om när man kan förvänta sig att den är öppen. Här vore det på sin plats att vårda en gammal karlstadprofils minne, samtidigt som man trycker ut lite liv i de mest perifera hörnen av Skogen.

En byst vore onödigt, och det ville nog inte Maggan själv kännas vid - en fläskig informationstavla vore nog mer i hans smak. Jag kan tänka mig en hel drös av intressenter som skulle kunna tänkas samarbeta kring projektet:
  • Gustaf Fröding-sällskapet, om skalden och Karlstad
  • Värmländska journalister, om Magganpriset
  • Karlstadstidningen, om sin gamle redaktör
  • Folkpartiet, om den gamle liberalen
  • Arbetarrörelsen, om rabulisten och rösträttsinvraren
  • ..och så naturligt vis Carlstad-gillet, hembygdsföreningen, museet, kulturförvaltningen, turistrådet, et cetera.

No comments: