Sunday, January 7, 2007

Seminariet

På Marieberg finns ett antal gator som har anknytning till gamla Semis - nuvarande Arkivcentrum med landsarkivet och emigrantregistret. Mest uppenbar är ju Seminariegatan som går som en boulevard från parken vid Semis och ut till Mariebergsviken. Rektorsgatan är ju också rätt tydlig - om man lyckas se den, vill säga, för den ligger ganska väl dold där på andra sidan Hööksgatan. En liten försynt gatstump som sträcker sig halvannat kvarter in på Kvarnbergssidan.

Men så finns det två till Semis-rester utefter Långövägen. Det är herrarna Kastman och Segerstedt som minner om sin forna arbetsplats. På ömsesidor flankeras nämligen Seminariegatan av Kastmansplan och Segerstedtsplan. Av någon outgrundlig anledning har man på skylten döpt om Segerstedtsplan till -gatan. Helt onödigt, eftersom alla fem husen ligger samlade kring gräsplanen i mitten.

Har man en gång hört att redaktör Segerstedt på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning - han som ansåg att Herr Hitler var en förolämpning - var från Karlstad, så är det lätt att anta att det är han som givit namn åt gatan. Men det lär var hans far Albrekt som fått bidra med släktnamnet till den här lilla gatstumpen/vändplanen.

Krönika i Karlstadstidningen om Torgny Segerstedt

Släten Kastman kanske inte är så ryktbar som Segerstedts. En sökning på Eniro ger dock en handfull ättlingar inom 054-området - dock ingen på Kastmansplan, som fått sitt namn efter rektorn C A Kastman.

No comments: